sobota 11. září 2010

Concepcion & Filadelfia

Dalsi mou zastavkou byl Concepcion, asi sedm hodin jizdy busem z Asuncionu.
Prevoznik na rece Paraguay
Potreti za sebou jsem mel vyhlidkove sedadlo za prednim sklem, parada! Concepcion je mesto s nejakymi 75000 obyvateli, ale vzdycky uvazuji, kde to u techhle mestecek berou, protoze to tak nikdy nevypada. Lezi na rece Paraguay a na obratniku Kozoroha. To druhe znamena, ze je tam dost teplo...

O Concepcionu jsem se na netu docetl, ze se tam zastavil cas. Mi to tak zase neprislo, mozna to plati, kdyz si tam nekdo jen tak odskoci z Argentiny nebo Brazilie. Concepcion je male horke mesto, kde vse line utika. Co nejvice pripomina stare casy, jsou dosud pouzivane povuzky tazene konmi, pro prevoz zbozi i jako taxi. Pouzivaji se bezne, jinak je ale ve meste asi vse, co v podobnych mestech byva. Dopoledne jsem vyrazil do mesta, prvni, na co jsem narazil, byl trh.
Trh v Concepcionu
Barevny, zivy, plny lidi, motorek, koni, aut. Nasledovala nahodna prohlidka mesta, nahodne jsem dosel az do pristavu a zase zpet. To uz bylo neprijemne horko, ze se dalo jenom zalezt do stinu a cekat. K veceru jsme s Manuelem, u ktereho jsem bydlel, vyrazili na jeho motorce na okruzni jizdu mestem. Na prvnim miste byla mistni vyhlidka, asi sedm kilometru od mesta - a tou vyhlidkou je most Nanawa pres reku Paraguay. Dlouhy 1350 metru, vysoky 50. Vyhlidka do jinak naproste roviny stoji za to. Zvlaste, kdyz zrovna zapada slunce, jak se podarilo nam.

Tim skoncil muj jednodenni-dvounocni pobyt v Concepcionu.
Zapad slunce na moste Nanawa

V 7:30 rano jsem odjizdel do Filadelfie, zase po dlouhe dobe starym rozkrapanym busem!!! Trosku jsem se dospal, krajina kolem - rovina, plane se stromy. Chaco je uzemi o rozloze asi 650000 az 800000 km2, podle toho, co se do nej jeste zapocita. Jde vicemene o rovinu, horkou, polopoustni, nekde vice, nekde mene, cast (vicemene prave v Paraguayi) je tak nehostinna, ze byla osidlena jako jedna z poslednich oblasti Jizni Ameriky. Samotna Filadelfie je jedno z mestecek zalozenych mennonity, uprostred niceho, kde nikdo nechtel byt. Mennonite jsou jedna z mnoha odnozi protestantskych cirkvi, s takovymi pravidly, ze je casto svetsti vladcove vyhnali. Proto mozna byli radi, kdyz jim tam vlada Paraguaye nabidla moznost usidlit se s mnoha vyhodami. Staci byt trochu nabozensky fanatik a jde to. A jde to velice dobre, vsichni tam vesele prosperuji, vyrabi se tam treba vetsina mlecnych produktu Paraguaye. Mestecka prekvapi svou infrastrukturou, domy, supermarkety, nemcinou...

V buse jsme se potkali s nejakym Svycarem, oba jsme sli do hotelu Florida, trosku mne prekvapila cena 50000 za noc, ne ze by to bylo nesnesitelne mnoho, jen trochu
Noc... Vitame ve Filadelfii
vice nez jsem cekal, nicmene jsem zertoval na tema, jestli nemuzeme dostat slevu na 40000, kdyz tam jsme dve noci. Slecna na recepci to vzala vazne, asi pul hodiny jsme cekali na majitelku nebo nekoho takoveho a s prekvapenim jsme tu slevu dostali:-) Bylo vedro, ze jsem vylezl ven na prochazku az vecer. Hrbitov, citil jsem se jako v Nemecku, hlavni trida Hindenburg, objevil jsem postu, kde jsem poprve uslysel, ze oni tam fakt mluvi nemecky. Koupil jsem si kus salamu, protoze jsem dostal napad, ze kdyz tam jsou Nemci, tak budou mit poradne salamy... a meli! Jako doma. Po zapadu slunce mi prislo, ze je prijemne a pritom jeste v noci na teplomeru svitilo 31 stupnu.

Tento den mel pekne kulate cislo 500. Nejak jsem na to ale zrovna ten den zapomnel. Stava se mi to cim dal casteji, timto se omlouvam, vsem, kteri meli v poslednich mesicich narozeniny a ode mne se pozdravu nedockali... ja na vas myslim, vzdycky par dni pred a pak par dni po!

Dalsi den a pul jsem vzdy brzy po ranu vyrazil na pruzkum mestecka a okoli. V jedenact uz
Ceiba insignis
bylo horko a po poledni jsem uspesne zalezl do hotelu, abych vylezl vecer. Maji tam dve muzejka, zvlaste me zaujalo Museum Unger, kde mne prekvapilo mnozstvi vycpanych zvirat, ktere tam v Chacu, v tom, co na prvni pohled vypada tak puste, ziji. A jeste mne prekvapilo, ze tam nikdo nebyl... bylo otevreno, tak jsem si to v klidu prohlidl a zase sel.

A pak jsem sedl do autobusu a zamiril zase kousek zpatky na jih.

Vice fotek z Paraguaye najdete na picasu.

Žádné komentáře:

Okomentovat